Zichtbaar, Benaderbaar en Bereikbaar

Omgevingsmanagement

Omgevingsmanagement speelt een cruciale rol bij het realiseren van infraprojecten. Het is de brug tussen de projectorganisatie en de omgeving waarin het project zich afspeelt, en zorgt ervoor dat belangen van verschillende stakeholders effectief worden gemanaged. Dit omvat het communiceren met en betrekken van omwonenden, lokale overheden, bedrijven en andere belanghebbenden, met als doel een soepel verloop van het project en het minimaliseren van verstoringen zoals hinder, vertraging en onveilige situaties.

“Een positieve omgeving bevordert positieve gedachten en acties.”

Als specialist in omgevingsmanagement biedt Haans Consultancy maatwerkoplossingen voor infraprojecten van elke omvang. Wij helpen bij het identificeren van risico’s en kansen in de omgeving, het opstellen van communicatieplannen en het begeleiden van vergunningstrajecten. Bovendien zorgen wij ervoor dat alle relevante partijen tijdig worden geïnformeerd over en betrokken bij de (tijdelijke) veranderingen in hun omgeving. Zowel over de werkzaamheden als over de verkeersmaatregelen. Door een tijdige en heldere communicatie creëer je draagvlak en begrip vanuit de omgeving.

=

Zichtbaar

In omgevingsmanagement staat ‘zichtbaar’ vaak voor de aanwezigheid en transparantie van het project richting de omgeving. Het betekent dat het project niet alleen in uitvoering is, maar ook dat de omgeving actief geïnformeerd wordt en betrokken blijft. Een aantal voorbeelden van wat wij onder zichtbaarheid verstaan:

  • Informatievoorziening: Het regelmatig communiceren van projectupdates, bijvoorbeeld door middel van nieuwsbrieven, websites, apps of fysieke borden langs de weg. Alle omwonenden en andere belanghebbenden altijd op de hoogte van de voortgang en veranderingen.
  • Oog voor details: Zijn de bouwhekken vandalismeproof als het gaat om een project dat dicht bij een stadion staan? Is de bouwplaats keurig opgeruimd in de nabijheid van een woonwijk? Hoe wordt het huisvuil opgehaald tijdens de werkzaamheden?

Als omgevingsmanager zijn we de ogen en oren op een project en zorgen we ervoor dat alles soepel verloopt.

=

Benaderbaar

Door de fysieke aanwezigheid op locatie is onze omgevingsmanager zichtbaar en benaderbaar. Bijvoorbeeld door het organiseren van bewonersavonden, spreekuren of buurtbijeenkomsten. Dit maakt het voor bewoners eenvoudig om vragen te stellen en ideeën aan te dragen.

Met onze duidelijke aanpak creëren wij een stevig fundament voor de succesvolle uitvoering van infraprojecten, waarbij de belangen van de omgeving altijd centraal staan. Wij stellen ons op als gast in de omgeving. Door deze houding aan te nemen worden de infraprojecten van onze opdrachtgevers ook ontvangen als gasten en zijn we zeer benaderbaar. Het omgevingsmanagement, de burgerparticipatie en het stakeholdersmanagement is onderdeel van het complete BLVC plan.

BLVC staat voor bereikbaarheidleefbaarheidveiligheid en communicatie. Deze 4 facetten van het omgevingsmanagement zijn cruciaal om als compleet pakket in te vullen richting de omgeving tijdens de uitvoering van een project. Van groot tot klein.

=

Bereikbaar

In een BLVC-plan (Bereikbaarheid, Leefbaarheid, Veiligheid en Communicatie) staat ‘bereikbaarheid’ voor het waarborgen van de fysieke toegang en mobiliteit van bewoners, bedrijven, en andere gebruikers van het gebied tijdens de uitvoering van een project. Ons doel is om ervoor te zorgen dat mensen op een veilige en efficiënte manier hun bestemmingen kunnen bereiken, ondanks de eventuele beperkingen die het project met zich meebrengt.

Wij garanderen bereikbaarheid van de omgeving op de volgende manieren;

  1. Verkeersomleidingen: Het inrichten van alternatieve routes om het verkeer rondom een bouwproject soepel te laten doorstromen en te voorkomen dat het project de bereikbaarheid van omliggende gebieden belemmert.
  2. Toegang voor hulpdiensten: Het garanderen van vrije doorgang voor hulpdiensten, zodat zij snel en zonder belemmeringen hun bestemming kunnen bereiken, ook wanneer wegen tijdelijk afgesloten zijn.
  3. Bereikbaarheid van bedrijven en woningen: Het creëren van tijdelijke toegangswegen of voorzieningen voor bewoners en ondernemers, zodat zij hun panden en werkplekken kunnen blijven bereiken, ondanks eventuele bouw- of verkeershinder.

Het waarborgen van de bereikbaarheid is dus essentieel om hinder te minimaliseren en de impact op de omgeving zo klein mogelijk te houden.

“Accessibility is not a privilege, it’s a right. It’s about ensuring that everyone has equal access to information, resources, and opportunities.”-anoniem

Wat wij doen

Omgevingsmanagement in de toekomst

Zijn de bouwhekken vandalismeproof als het gaat om een project dat dicht bij een stadion staat. Of is de bouwplaats keurig opgeruimd in de nabijheid van een woonwijk. Kunnen de hulpdiensten de wijk bereiken tijdens calamiteiten of meldingen. En wordt de vuilophaal geregeld als de straat is open gegraven om het riool te vervangen. Is voor werkzaamheden een APV aangevraagd of zijn er uitgebreide vergunningen nodig om het werk te mogen en kunnen maken?

Zo zijn er talloze voorbeelden die afgestemd moeten zijn met opdrachtgever, aannemer en omgeving voordat de eerste schop in de grond gaat. Ook tijdens de uitvoering van projecten is het van belang om in gesprek te blijven met de omgeving en te blijven werken aan de relatie. Klankbordgroepen, bewonersavonden, inloopspreekuren en presentaties bij scholen en verzorgingstehuizen zijn daarin een kleine greep middelen die we inzetten in de relatie te onderhouden.